Make your own free website on Tripod.com
OLEH KERANA TERLALU BANYAK JENIS PRINTER DAN CARTRIDGE OLEH ITU ARAHAN SERTA PERALATAN YANG DISEDIAKAN ADALAH DARIPADA JENIS YANG TERPILIH SAHAJA. WALAUBAGAIMANAPUN MAGIC INK YANG DIKELUARKAN OLEH RHN TECHNOLOGY ADALAH SESUAI UNTUK SEMUA JENIS PRINTER BUBBLE JET ATAU DESK JET. OLEH ITU ANDA TIDAK RUGI JIKA TELAH TERBELI REFILL INK INI ,CUMA ANDA PERLU MEMBELI PERALATAN REFILL INK DIKEDAI KOMPUTER YANG BERDEKATAN JIKA PRINTER ANDA TIDAK TERMASUK DIDALAM PRINTER YANG TERPILIH INI.(SETELAH ANDA MEMPUNYAI PERALATAN REFILL ANDA AKAN DAPAT MENJIMATKAN WANG ANDA KERANA HARGA 'MAGIC INK' LEBIH MURAH DIPASARAN TETAPI DENGAN KUALITI YANG TINGGI.

BACA ARAHAN INI DENGAN TELITI

 1. Sebelum anda memasukkan dakwat ini kedalam cartridge anda, pastikan dahulu jenis apakah cartridge yang anda gunakan. Ikutilah arahan cara memasukkan dakwat kedalam cartridge mengikut jenis yang di milikki oleh anda.
CANON (BC-03)
 1. Pastikan dahulu muncung/nozzle cartridge anda adalah dalam keadaan baik dan masih boleh digunakan lagi.
 2. Peralatan yang anda perlu ada ialah:-
   1. Sebatang ball pen yang bersesuaian seperti jenama Kilometrico, Red Leaf, dan sebagainya. Tetapi jenis pen yang disyorkan ialah jenis Kilometrico,SELOTAPE.-Tidak disediakan.
   2. Dakwat, Alat Penyuntik: -Adadisediakan. 
 1. Dengan menggunakan selotape, tutup lubang pada bahagian B(lihat gambarajah A).
 2. Dengan menggunakan hujung mata ball pen, tekan perlahan-lahan pada bahagian A(sehingga bebola besi masuk kedalam cartridge anda) seperti di dalam GAMBARAJAH A.
 3. Setelah itu masukkan dakwat sehingga penuh dengan menggunakkan jarum penyuntik seperti di dalam GAMBARAJAH B.
 4. Kemudian tutup semula lubang tersebut dengan selotape yang diberi sehingga tertutup rapat.
 5. Setelah itu buka semula selotape di bahagian B untuk pengaliran udara.
8. Untuk permulaan print yang pertama selepas mengisi dakwat, anda hendak melakukan dan nozzle/muncung test(lihat didalam manual printer) terlebih dahulu bagi memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar.

 

 CANON (BC-02 ATAU BC-01)
 1. Pastikan dahulu muncung/nozzle cartridge anda adalah dalam keadaan baik dan masih boleh digunakan lagi.
 2. Peralatan yang anda perlu ada ialah Dakwat 27 ml, Alat Penyuntik dan Jarum Pengait
 3. Dengan menggunakan Jarum Pengait, keluarkan penutup laluan udara(vent hole) pada bahagian B. Setelah itu masukkan dakwat sehingga penuh dengan menggunakkan jarum penyuntik(jarum penyuntik hendaklah dicucuk sedalam mungkin).
 4. Setelah itu tutup semula bahagian B dengan menggunakan penutup LUBANG UDARA yang dikeluarkan tadi.
 5. Untuk permulaan print yang pertama selepas mengisi dakwat, anda hendak melakukan nozzle/muncung test(lihat didalam manual printer) terlebih dahulu bagi memastikan segala-galanya berjalan dengan lancar.
MASAALAH-MASAALAH YANG MUNGKIN TIMBUL KETIKA DAN SELEPAS MENGISI DAKWAT DAN CARA MENGATASINYA UNTUK CARTRIDGE JENIS BC-02,BC-01 DAN BC-03 UNTUK PRINTER CANON. 1. Dakwat melelih daripada muncung cartridge:- Gunakan kain lembut atau tisu bagi membersihkan muncung cartridge dan roller printer yang terkena dakwat. Biarkan cartridge tersebut dalam keadaan menegak dan lapkan muncungnys sehingga dakwat berhenti menitis. 2. Ketika print dakwat kelihatan memelih pada permukaan kertas. Gunakan arahan 1 diatas bagi membersihkan muncung cartridge anda. Setelah itu lapkan pada bahagian roller dan juga pada setiap bahagian yang didapati ada tanda-tanda dakwat melelih. 3. Setelah cuba berbagai-bagai cara yang disyorkan dakwat masih lagi melelih.

Tutup lubang di bahagian B(lihat gambarajah A) dengan menggunakan selotape dan ukuti langkah 2.

4. Ketika print tulisan yang keluar hanya separuh sahaja.

Gunakan air suam yang diletakkan didalam bekas kira-kira kedalaman ¼ inchi. Seterusnya remdang muncung cartridge selama kira-kira 5 minit atau lebih(bergantung kepada keadaan) bagi membersihkan ink yang telah beku pada hujung muncung cartridge.Dan lapkan dengan kain yang lembut sehingga kering. Jika kaedah ini tidak berjaya maka muncung Cartridge anda telah rosak dan perlu diganti dengan yang baru. 5. Ketika muncung/nozzle test garisan yang di cetak tidak seperti yang sepatutnya. Cuba kaedah 4.
 1. Ink tidak keluar langsung. Cuba kaedah 4.
 2. Jika semua kaedah yang disyorkan tidak boleh juga, nozzle cartridge anda telah rosak dan hendaklah diganti dengan yang baru.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EPSON STYLUS 200

 1. Tutup lubang pada bahagian bawah cartridge dengan menggunakan selotape yang telah disediakan(lihat gambarajah dibawah. 
 2. Buka perlahan-lahanl abel yang menutupi dibahagian atas ink container. Anda akan dapati bahawa terdapat dua lubang dibahagian atas ink container tersebut .
 3. Masukkan dakwat(ink) dengan menggunakan jarum penyuntik perlahan-lahan pada salah satu lubang tersebut sehingga penuh.
 4. Seterusnya tutup semula ink container itu semula dengan menggunakan stiker yang sedia
 5. ada atau gunakan selotape untuk menutupi dikeseluruhan permukaan atas ink container.

 6. Buangkan(buka semula) selotape yang menutupi lubang dibawah cartridge. Lap dengan menggunakan tisu jika ada tanda-tanda dakwat keluar.
 7. Akhir sekali lakukan ujian printing.
 8. MASAALAH-MASAALAH YANG MUNGKIN TIMBUL KETIKA DAN SELEPAS MENGISI DAKWAT DAN CARA MENGATASINYA UNTUK PRINTER JENIS EPSON STYLUS 200

  1. Lampu 'INK NOT DETECT/EMPTY' menyala pada printer.
  2. Lakukan kaedah cara untuk mengeluarkan ink container daripada printer(rujuk manual). Setelah ink container telah berhenti pada bahagian yang membolehkan anda mengeluarkan ink container, kemudian lakukan langkah seolah-olah anda ingin mengeluarkan ink container daripada cartridge holder. Tetapi jangan keluarkan terus ink container tetapi setelah penutup atau cartridge holder telah terbuka sedikit, tutup semula penutupnya dan anda akan lihat serta merta lampu "ink not detect/empty" akan padam dan anda bolehlah lakukan ujian printer.

  3. Dakwat melelih.
Periksa dan pastikan permukaan atas ink container/cartridge telah ditutup dengan kemas dan tiada ruang udara yang boleh masuk.

3. Biasanya hanya dua masaalah ini sahaja yang akan timbul apabila mengisi ink untuk printer jenis canon. Jika masaalah lain timbul kemungkinan besar cartridge holder atau ink container/cartridge anda telah rosak dan perlu ditukar dengan yang baru.

 

JANGKA HAYAT BAGI INK CONTAINER EPSON STYLUS 200 ADALAH LAMA DI MANA IANYA BOLEH DIGUNAKAN SEHINGGA DIANTARA 20-30 KALI.

 NEC SUPERSCRIPT 100C

 1. Ikuti arahan 1 seperti yang dinyatakan pada Hewlett Packard DeskJet Printer.
 2. Masukkan dakwat(ink) dengan menggunakan jarum penyuntik perlahan-lahan pada lubang DIBAHAGIAN A sehingga penuh.
 3. 2. Tutup lubang dibahagian A dengan menggunakan selotape.

 4. Setelah itu lakukan ujian printing.(TUTUP DENGAN MENGGUNAKAN SELOTAPE LUBANG BAHAGIAN ATAS YANG TERBUKA JIKA INK MELELIH KELUAR DARIPADA NOZZLE)
 5. Setelah didapati huruf yang diprint didalam keadaan baik buka semula selotape yang menutupi lubang A tadi.
JANGKA HAYAT BAGI CARTRIDGE NEC DIANTARA 5-10 KALI. HEWLETT PACKARD DESKJET PRINTER
 1. Dengan menggunakan selotape tutup pada keseluruhan permukaan bahagian A & B seperti didalam gambarajah dibawah.
 2. Tekan plastik yang menutupi bahagian penutup lubang plastik, seperti didalam gambarajah dibawah.
 3. Seterusnya dengan mnggunakan jarum penyuntik masukkan dakwat perlahan-lahan sehingga penuh.
 4. Kemudian tutup semula dengan menggunakan selotape lubang plastik yang ditebuk tadi.
 5. Biarkan cartridge berada didalam keadaan muncung(nozzle) kebawah selama diantara 5 hingga 10 minit. Biarkan dakwat melelih(JIKA DAKWAT MELELIH TERLALU BANYAK PASTIKAN LUBANG PLASTIK DITUTUP DENGAN KEMAS KEMAS). Keadaan ini dilakukan bagi memastikan tekanan yang seimbang didalam cartridge berlaku sebelum tindakan print dilakukan.
 6. Setelah itu lakukan print beberapa kali sehingga huruf yang keluar sempurna. Sebaik-baiknya lap berulang-kali pada permukaan muncung(nozzle) dan roller ketika proses percubaan print dilakukan sehingga huruf yang keluar adalah sempurna.
 7. Jika setelah print huruf tidak keluar dengan sempurna, cuba lakukan kaedah merendam nozzle cartridge didalam air suam sebagai mana penerangan dibawah.
JANGKA HAYAT BAGI CARTRIDGE HEWLETT PACKARD DIANTARA 5-10 KALI.

MASAALAH-MASAALAH YANG MUNGKIN TIMBUL KETIKA DAN SELEPAS MENGISI DAKWAT DAN CARA MENGATASINYA UNTUK PRINTER JENIS HEWLETT PACKARD DESKJET DAN NEC

1. Ketika print tulisan yang keluar hanya separuh sahaja. Gunakan air suam yang diletakkan didalam bekas kira-kira kedalaman ¼ inchi. Seterusnya remdang muncung cartridge selama kira-kira 5 minit atau lebih(bergantung kepada keadaan) bagi membersihkan ink yang telah beku pada hujung muncung cartridge.Dan lapkan dengan kain yang lembut sehingga kering. Jika kaedah ini tidak berjaya maka muncung Cartridge anda telah rosak dan perlu diganti dengan yang baru.
 1. Ketika muncung/nozzle test garisan yang di cetak tidak seperti yang sepatutnya. Cuba kaedah 4.
 2. Ink tidak keluar langsung. Cuba kaedah 4.
 3. Jika semua kaedah yang disyorkan tidak boleh juga, nozzle cartridge anda telah rosak dan hendaklah diganti dengan yang baru.
 

 

 

PERLU DIINGAT SETIAP KALI SELEPAS REFILL INK DILAKUKAN JIKA INK MELELIH DAN MENGALAMI APA-APA MASAALAH, IANYA ADALAH PERKARA BIASA KERANA TERDAPAT PERUBAHAN TEKANAN DIDALAM CARTRIDGE YANG BARU DIISI TETAPI BIASANYA SELEPAS 3 HINGGA 7 KALI DIPRINT MASALAH TERSEBUT HILANG DAN SELEPAS ITU TIADA APA-APA MASALAH LAGI.
JIKA ANDA ADA SEBARANG MASAALAH SILA HUBUNGI RAZAK (07-4545761) ATAU E-MAIL KEPADA KAZARAZAK@YAHOO.COM

GENERAL INFORMATION

Care of cartridges incorporating print heads.

 1. Do not allow the cartridge to sit outside the printer for long periods of time, as the ink inside the nozzles will dry causing an obstruction to the ink flow. Using the cartridge with dried ink in the nozzles can damage the nozzles and render the cartridge inoperable. If storage is inevitable, place the cartridge in an air-tight zip-lock plastic bag.
 2. Refill the cartridge in a "wet" condition, that is, before the cartridge is completely out of ink.
 3. If the cartridge does not print properly after refilling, and the printer head cleaning routine has been run 2 or 3 times, refer to the procedure outlined below for cleaning dried ink from the nozzles.
 4. To clean dried ink from the cartridge nozzles, follow the following procedure:
  1. Fill a glass or dish with warm water up to 1/4 inch deep.
  2. Soak the nozzles in the warm water for 10 to 15 minutes. If the cartridge has been standing for a long time, this process may require an hour or overnight soaking.
  3. Dry the cartridge and the nozzles with a soft tissue or cotton swab.
  4. Refill the cartridge and install it in the printer.
 5. After the cartridge has been cleaned, ensure that the nozzle is completely dry before installing in the printer.
 6. Troubleshooting

 7. Printer does not print after ink refill:
  1. Inject air using the supplied syringe through the top air vent to prime and clean the nozzles. A small amount of ink should come out. If ink does not come out, then perform step (1b).
  2. Fill a dish with warm water to about 1/4" and soak the nozzles for about 1 hour. Prime and clean the nozzles using the procedure outlined in step (1a). Clean any foreign matter from the nozzles using a soft tissue.
  3. Reinstall the cartridge and try to print again.
 8. White streaks in the print out:
  1. Place the cartridge nozzle down on a soft tissue and allow a small amount of ink to come out. Wait 2 minutes and wipe away any foreign material on the nozzles. Reinstall the cartridge in the printer.
 9. Ink continuously flows from the nozzle:
  1. Check to ensure the green rubber stopper is completely seated in the refill hole.
  2. If ink still flows from the nozzle, this is an indication that the bag inside the cartridge has been damaged. The cartridge may still be used temporarily by covering the air vent at the top with scotch tape. It is advisable to purchase a new cartridge at this point.
 10. Poor print quality:
  1. Clean ink and foreign matter from the nozzle using a soft tissue. Reinstall and compare the printout before and after this cleaning.
Should I Print With My Old Cartridge Until it's Dry?

NO! An inkjet printer works by heating a very small amount of ink, which is the jetted onto the paper. The ink cools the resistors used to heat the ink. If there is no ink, the resistors overheat and are subject to burnout. This shortens the life of the print head, so at your first sign of running out of ink, such as broken lines or color changes, stop printing and either refill your cartridge or change to one you've already refilled.

Try to not let the cartridge dry out when pulling out of the printer. Store it in an air tight container such as a zip lock bag. If left exposed to the air, it will tend to dry out and make refilling more difficult. Of course you've noticed all new cartridges come sealed in an air tight package.

Is it Easy to Refill?

Most adults, all teenagers, and nearly all children are able to refill easily. Reading ability is required. But seriously, our simple, step by step, fully illustrated instructions guide the user through the process quickly. Keep in mind, however, you're dealing with INK, so take some simple precautions to prevent an accident from becoming a disaster.

Is Everything Included in The Refill Kit?

Yes, the kit contains everything needed for you to refill easily. Fully illustrated instructions all of the necessary supplies including ink.

What About The Quality of the Ink?

We always supply the very highest quality inks available. Some users find that our inks are even superior to the ink in the OEM cartridge. You will never find any loss of quality with our inks.

What if I Have A Problem?

RHN Technology feels that there is very little chance that any problems will arise; but, if they should, technical assistance is always available to our valued customers

Should old Cartridges be Discarded?

NO! Even old, dried out cartridges can be refurbished, but it usually takes a facility like ours to do the job right. We buy empty cartridges, preferably those only used once.

This is a great fund raising idea..Start now, ask everybody with an inkjet printer to save their empties for you or your organization. Collect the donated empties and we will pay you RM4.00 each or I will give you free 15 ml refill ink. Help save the environment by minimizing the discarded cartridges going to the landfills, and make money in the process. This is a great idea and once you get it started it's nearly effortless.

How Many Times Can I Refill My Cartridge Before it Wears Out?

Realistically, we don't know, only time will tell. maybe, under ideal conditions 20 times or more. There will come a time when you will notice the quality of the print deteriorating. This is usually evidenced by the printer streaking or incomplete ink coverage even after you have done the head cleaning procedures as instructed with your type of printer. Those of you that have print heads separate from the cartridges may find that the cartridges are still working fine, while the print head needs replaced.

Once you have used your cartridge to the fullest, you will have the satisfaction of knowing you've done your part for the ecology and saved a considerable amount of money, not to mention the time that you save by not needing to run to the store every time you need to finish a printing project and find yourself running out of ink.